IJssleeën

IJssleeën is een pittige sport, waarbij je armen het meeste werk moeten doen. Iedereen met kracht in de armen kan er in principe aan meedoen: man en vrouw, jong en oud, als je maar voldoende armkracht hebt.

IJssleeën is wel te vergelijken met langebaanschaatsen en de ideale sport voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet kan schaatsen. Gezeten op een ijsslee, ook wel prikslee genoemd, maak je vaart door je met twee stokken af te zetten op het ijs. Onder de slee zitten schaatsijzers gemonteerd, die ervoor zorgen dat je makkelijk wendbaar bent en veel vaart kunt maken; schaatsijzers hebben namelijk weinig weerstand, zodat je, net als ‘echte’ schaatsers, met relatief weinig inspanning toch snel vooruit kunt komen.

De meeste van onze leden doen het vooral voor de ontspanning, om zich in de wintermaanden een keer per week te ontspannen op de ijsvloer. Je bent actief bezig, je oefent je lichaam, je ervaart de sensatie van flitsende snelheden die je zelf met weinig inspanning tot stand brengt.

Het ijsslee seizoen loopt ongeveer van oktober tot begin maart. We trainen iedere zaterdagmorgen vijftig minuten op de ijshockeybaan van de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Helaas kampt het ijssleeën al jaren lang met een dalend aantal sporters. Hierdoor wordt het ijssleeën zo langzamerhand een erg dure sport. Ook de coach Evert -die deze sport vele vele jaren heeft begeleid- wil zijn activiteiten door zijn leeftijd gaan stoppen. Hierdoor is besloten dat we deze sportafdeling na einde van het huidige seizoen (2023-2024) helaas moeten sluiten.

Een ieder die nog even een paar baantjes wil prikken kan hier nog even gebruik van maken. De baan is op de volgende dagen van 9 – 10 uur nog open voor de ijssleeërs:

29 januari; 10 februari; 17 februari; 9 maart en als laatste keer 16 maart

We vragen voor dit uurtje priksleeën per keer € 7,50

Opgave bij Gerard Epema 06 520 040 37

Locatie 11stedenhal te Leeuwarden, Fryslânplein 1, 8914 BZ Leeuwarden