IJssleeën

IJssleeën is een pittige sport, waarbij je armen het meeste werk moeten doen. Iedereen met kracht in de armen kan er in principe aan meedoen: man en vrouw, jong en oud, als je maar voldoende armkracht hebt.

IJssleeën is wel te vergelijken met langebaanschaatsen en de ideale sport voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet kan schaatsen. Gezeten op een ijsslee, ook wel prikslee genoemd, maak je vaart door je met twee stokken af te zetten op het ijs. Onder de slee zitten schaatsijzers gemonteerd, die ervoor zorgen dat je makkelijk wendbaar bent en veel vaart kunt maken; schaatsijzers hebben namelijk weinig weerstand, zodat je, net als ‘echte’ schaatsers, met relatief weinig inspanning toch snel vooruit kunt komen.

De meeste van onze leden doen het vooral voor de ontspanning, om zich in de wintermaanden een keer per week te ontspannen op de ijsvloer. Je bent actief bezig, je oefent je lichaam, je ervaart de sensatie van flitsende snelheden die je zelf met weinig inspanning tot stand brengt.

Het ijssleeseizoen loopt ongeveer van oktober tot begin maart. We trainen iedere zaterdagmorgen vijftig minuten op de ijshockeybaan van de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Wie meer wil dan alleen recreatief sporten, kan ook trainen voor de Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs, die worden gehouden in Warmenhuizen, in de kop van Noord-Holland, zodra daar een ijsvloer ligt.